A Start-kártya megszüntetéséről sincs szó - jelezte a helyettes államtitkár, megtoldva a választ azzal, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv egyes részei (kisvállalkozói adó, járulékkedvezmények) hasonló ösztönző elemeket tartalmaznak, mint az eva, vagy a Start-kártya. Sőt egy sokkal szélesebb kedvezményezetti körről van szó, akik esetében a korábbi feltételektől és adminisztrációs terhektől mentesen, nagyobb mértékben csökken a szociális hozzájárulási adó.

Egy másik kérdésre válaszolva Banai Péter Benő közölte: a végtörlesztéssel kapcsolatos veszteségek egy részét a bankok leírhatják bankadójukból, ennek fejében állampapírokat vesznek át. Eddig 76,1 milliárd forint összegben vettek át idén ősszel lejáró állampapírt a pénzintézetek a nevezett jogcímen.

A helyettes államtitkár véleménye szerint a 2012. évi költségvetésben a kockázatok kivédésére szereplő 320 milliárd forintos tartalék elegendő ahhoz, hogy a GDP-arányosan 2,5 százalékban meghatározott hiánycél biztonságosan tartható legyen.

A devizatörlesztéshez szükséges forrásokat is forintkibocsátások fedezték az év eddigi részében - felelte Banai Péter Benő az MTI-nek arra a kérdésére, hogy forintból vagy devizából törlesztették-e a július 12-én lejárt 45 milliárd jenes devizakötvényt. Hozzátette azt is, hogy a 2012. évi eredeti finanszírozási tervnek megfelelően az idén továbbra is tervez devizakötvény-kibocsátást a kormány.