Előbbi esetben a kormány azt javasolta, hogy tárgyaljanak tovább, és a munkaügyi perek tavalyi tapasztalatainak elemzése után júliusra készítenek egy vélhetően minden oldal számára elfogadható tervezetet. Ez a felvetés érthetően kivágta a biztosítékot a szakszervezeteknél, lévén lassan két éve folyik a vita arról, hogy a kormány megszüntette ezt a munkavállalói jogot.

Vérlázító, hogy ennyi idő alatt képtelen a kormány megoldani ezt a problémát - közölte Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. A munkáltatói oldal persze továbbra is kitart amellett, hogy helyes lépés volt a költségmentesség megszüntetése. Mivel nem tudtak megállapodni, bizottsági szinten egyezkednek tovább.

A rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló törvénymódosítás ugyancsak heves, és nem kevés kölcsönös értetlenséggel járó vitát váltott ki. A munkaadók és a szakszervezetek leginkább azon lepődtek meg, hogy a plenáris ülésen mindkét fél újranyitott a bizottsági tárgyaláson már lezártnak hitt problémákat. A szakszervezetek leginkább azt sérelmezték, hogy a törvénytervezet jelenlegi formája lényegében újraírná a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló szabályozást, és a legtöbb változás alig javítana valamit közvetlenül a válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások helyzetén.

Ismeretes, hogy a munkaadói oldal főként a válsággal indokolja, miért szeretné mielőbb átnyomni az egyébként legalább fél éve előkészítés alatt lévő javaslatot, amely lényegében a kisebb súlyú munkaügyi jogsértéseket elkövető munkáltatók számára újra elérhetővé tenné az állami támogatásokat és a közbeszerzéseken való indulás jogát. Ezért a szakszervezetek azt javasolták, hogy válasszák szét a hosszabb távon meghatározó és a közvetlenül ható módosításokat, és ezeket külön, bizottsági szinten vitassák meg. A kormány részéről Csizmár Gábor, a Meh államtitkára azt javasolta, hogy mivel a munkáltatók mielőbb el szeretnék fogadtatni a javaslatot, a március 11-i kormányülésre beterjesztenék az addig bizottsági szinten esetleg letárgyalt kompromisszumokat, majd benyújtanák a parlamentnek a tervezetet, de végig a márciusi törvényalkotási folyamat során szövegezhetnék a végleges változatot. A jövő héten kerül sor egyébként az OÉT gazdasági ad hoc bizottságának ülésére is a kormány által tervezett kiadáscsökkentéseket vitatná meg.