Csütörtökön veszélyes volt a levegő minősége a Sajó-völgyében (Kazincbarcika, Putnok, Sajószentpéter), Miskolcon és Nyíregyházán a Levegőhigiénés Index alapján – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). További öt település (Budapest, Hernádszurdok, Salgótarján, Szolnok és Vác) levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. További nyolc település levegőjének minősítése volt kifogásolt. A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél már pénteken javulást hoz a levegőminőség alakulásában – írja a közlés nyomán a 24.hu.

A tájékoztatásban felhívták a figyelmet arra, hogy a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10; hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációban rövid távon légúti tüneteket (pl. köhögés), kötőhártya irritációt, könnyezést okozhatnak, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbítják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát, továbbá  szívritmus zavart okozhatnak, illetve növelik a stroke, az infarktus és az akut szívelégtelenség kockázatát. A kisméretű aeroszol részecskék legjelentősebb forrása a fűtési szezonban a helytelen tüzelési módok (például nedves és kezelt fa, műanyag égetése) alkalmazása.

Kiemelték, hogy a hulladékégetés jogsértő tevékenység, ezért szilárd tüzelőanyagként használjunk hasított, száraz tűzifát, fabrikettet vagy fapelletet.