Magyarország a külső és belső egyensúlyi mutatók terén jól teljesít, a régiós országokat felülmúlva, de a hitelkitettség, az MNB devizatartalékának esetleges csökkentése aggodalomra adhat okot, illetve kockázatot jelent az infláció 2014-re várt gyorsulása - derült ki Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzőjének előadásából a HBLF XIII. pénzügyi csúcstalálkozóján. Úgy vélte, jók a gazdaság rövid távú növekedési kilátásai, de a középtávúak illetve a potenciális növekedés esélyei már kevésbé.

Az elemző szerint a befektetők egyre inkább a kvalitatív és a kormányzati tényezőkre figyelnek, így a kabinetnek meg kell őket nyugtatnia. A Nomura IMF-modellen alapuló becslése szerint a forint mintegy 10 százalékkal alulértékelt. Hozzátette: a forintból kevésbé szálltak ki a külföldi befektetők más feltörekvő piaci devizákhoz képest, az árfolyamkilengések is kisebbek voltak. A magyar piac számára kedvező, ha a globális befektetői hangulat optimista, míg Lengyelország esetében - amely jelentős belső piaccal rendelkezik - épp fordított a helyzet.

Hasonlóan látta a magyar gazdaság kilátásait Demetrios Efstathiou, a Standard Bank feltörekvő piaci stratégája. A ciprusi származású szakember szerint rövid távon nincs túl nagy gond, ám hosszabb távon problémát okoz, hogy lényegében nincs belföldi kereslet és csak az export hajtja a gazdaságot. Efstathiou szerint a választások után FDI-barátabb politikára, illetve arra volna szükség, hogy ne indítson a kormány több támadást az egyes szektorok ellen.