A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit most egy még nagyobb dömping, a nőnap, míg májusban az anyák napja illetve a ballagások követnek. A tavasz hírnökei, a friss, üde színek a jellemzőek, és sokan veszik az előre elkészített egyszálas díszeket vagy kis csokrokat, amikkel a virágosok is készülnek a várhatóan már péntek reggeltől kezdődő vásárlói rohamra - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

A nőnaphoz közeledve a NAK a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készítette a virágpiaci körképet, amelyből kiderül, hogy a nőnap a "legvirágosabb" jeles napok közé tartozik, ilyenkor a virágüzletek átlagos napi forgalma megtöbbszöröződik. Egy átlagos virágüzlet több száz szál virágot ad el nőnapkor, de természetesen ez nagyban függ az elhelyezkedéstől, a törzsvásárlói körtől illetve a promócióktól is.

Ellentétben több más jeles alkalommal, a nőnap a virágok tekintetében általában "egynapos" ünnep, azaz szinte mindenki március 8-án vásárol és ajándékoz virágot, a megelőző vagy az azt követő pár napban nem igazán. Az, hogy idén vasárnapra esik a nőnap, a munkahelyi ajándékozások miatt jelent majd kissé kivételt, ugyanis várhatóan pénteken és jövő hétfőn is lesznek olyanok, akik kollegináiknak virággal kedveskednek.

Természetesen nagyban függ egy-egy vásárlás értéke attól, hogy ki hány hölgynek vesz virágot, de a virágárusok tapasztalatai szerint egy-egy vevő legalább ezer forint értékben költ nőnapkor. A vásárlók körében a legnépszerűbbek az egyszálas virágok és a kisebb csokrok, illetve a tavaszi hagymás cserepes virágok, melyekből a piaci keresletet nagy mértékben el tudják látni a hazai termesztők. Kisebb-nagyobb csokrokat is előszeretettel választanak a vevők, elsősorban családtagoknak vagy közelebbi barátoknak.

A virágosok előre elkészített, egyszálas virágdíszekkel vagy kisebb csokrokkal, cserepes virágokkal is készülnek a nőnapra, ezek szépen díszítettek, azonnal elvihetőek. Kisebb méretben készülhetnek most nagyon divatos virágdobozok is, de nőnapon - miután egy-egy vásárló több hölgyet is köszönt (ellentétben a Valentin-nappal) - inkább a kisebb "kiszerelések" a népszerűek. A legtöbben díszítve veszik a virágot, legyen ez egy szép szalag, egy kis tavaszi hajtásos ág, barka, vagy egy kis zöld kiegészítő mellé.