Felgyorsultak a tárgyalások az Orbán-kormánnyal a Magyarországnak járó Norvég Alapból származó támogatások felhasználásáról - értesült a Népszava norvég forrásokból. A lap megkeresésére az oslói külügyminisztérium azt közölte: "összességében az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országai - Norvégia, Liechtenstein, Izland, Svájc - bíznak benne, hogy az egyetlen még meg nem kötött megállapodást is sikerül tető alá hozni hamarosan, hogy megfelelő időben elindulhassanak a programok".

Hivatalosan annyit ismertek el, hogy kapcsolatban állnak, tárgyalnak a magyar féllel, de hangsúlyozták, nem szolgáltatnak információkat folyamatban lévő egyeztetésekről. Azt is kiemelték, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam a Norvég Alapra jogosult 15-ből, amely nem tudott megállapodni a norvég kormánnyal.

A lap fideszes kormánypolitikusoktól szintén úgy értesült, hogy valamelyest közeledtek az álláspontok, a politikai viták ellenére Magyarország mindenképpen szeretné felhasználni a pénzt.

Hat éve megy a huzavona

A magyar és a norvég kormány már hat éve nem tud megállapodni az alap magyarországi civil szervezeteknek járó részének felhasználásáról. (Ez a teljes összeg legfeljebb 10 százalékát érinti, a többi rész sorsáról a hazai kabinet dönthetne.) Az Orbán-kormánynak nem felel meg a korábbi gyakorlat, mert szerintük a "Soros Györgyhöz köthető alapítványok" döntöttek a pénz itteni szétosztásáról, és azt hangsúlyozták, hogy ezek a szervezetek "politikai tevékenységet" folytatnak.

A norvég fél viszont hallani sem akar arról, hogy a magyar kormány belefolyjon a pályázatok kezelésébe. Lapunk még augusztusban számolt be arról, hogy a megállapodás elmaradása miatt a Norvég Alap 2014-2020-as költségvetési időszakra járó keretéből összesen 214 millió eurótól (több mint 75 milliárd forinttól) eshet el hazánk, mert a kormány nem hagyja, hogy az összeg kisebb részéről a civilek döntsenek.

A Népszava megjegyzi, hogy a civileknek szánt pénzeket korábban az Ökotárs Alapítvány kezelte, amit a kormány "sorosista álcivil szervezetnek" nyilvánított és nem hajlandó partnerként elfogadni. A norvég kormány azonban ragaszkodik hozzá, hogy a pénzeket egy független szervezet kezelje.

Puhul a magyar álláspont?

A magyar álláspont puhulását jelentheti, hogy egyik kormányforrás a Népszavának arról beszélt, szeretnének "egyenrangú partnerként" megjelenni a pénzek elosztásakor. Norvég részről azonban továbbra is alapfeltétel, hogy a civil alap pénzeit független szereplő kezelje.

A Népszava kereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az illetékes államtitkárt is, ám kérdéseikre több nap után sem reagáltak.