2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. Egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás következett be: 2013 júliusától rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. Ezért az idősorban törés állt elő: 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai a fentiek miatt nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival - kezdi jelentését a Központi Statisztikai hivatal (KSH).

Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtésünk adatait is közli, eszerint 2014. júniusban 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az új (Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től származó) adatforrás alapján 2014 júniusában 2013 júniusához képest 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 6,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.