Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az egy órára jutó munkaköltségek az EU28-ban 1,7 százalékkal emelkedtek az előző negyedévi 2,0 százalékkal szemben, az euróövezetben viszont 1,3 százalékról 1,7 százalékra gyorsult a növekedés üteme.

A munkaerő költségének két fő eleme a bérek és fizetések, valamint a bérterhek. Az EU28-ban a bérek és fizetések 1,7 százalékkal, a bérterhek pedig 1,6 százalékkal emelkedtek az év első három hónapjában, szemben az előző negyedévi 2,1 százalékkal, illetve 1,3 százalékkal. Az euróövezetben a bérek és fizetések 1,8 százalékkal, a bérterhek 1,5 százalékkal nőttek a múlt év utolsó negyedében regisztrált 1,5 százalékkal, illetve 0,7 százalékkal szemben.

A legnagyobb mértékben, 10,4 százalékkal Romániában nőttek a költségek az első negyedévben, majd Bulgária (7,7 százalék) és Észtország (6,9 százalék) következik. Ugyanakkor Olaszországból 1,5 százalékos, Ciprusról pedig 0,3 százalékos csökkenést jelentettek.

Magyarországon az Eurostat adatai szerint az első negyedévben éves összevetésben 4,1 százalékkal emelkedtek az egy órára jutó munkaköltségek az előző negyedévi 4,0 százalék és az egy évvel korábbi 3,5 százalék után.