A június végéig eltelt egy évben viszont a GDP 1,4 százalékának megfelelő 512 milliárd forint finanszírozási igénye támadt az államháztartásnak főként a tavalyi negyedik negyedévi 865 milliárd kiadási többlete miatt - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A vállalati szektor második negyedévi finanszírozási többlete, azaz a hitelfelvételeit meghaladó nettó megtakarítása 248 milliárd forint, a GDP arányában 2,7 százalék volt az első negyedévi 592 milliárd forintos, a GDP 7,1 százalékának megfelelő hiteligényt követően - írja az MTI. A június végén zárult egy évben a vállalatok finanszírozási szükséglete 146 milliárd forint, a GDP 0,4 százaléka volt.

QP | Quality Placement

A legnagyobb megtakarítást azonban 483 milliárd forintot a háztartások könyvelhették el, ami a GDP 5,2 százalékának megfelelő összeget tett ki.

Jelentős mértékben emelkedett a készpénz és folyószámla betétek állománya, a lekötött betéteknél viszont folytatódott a nettó betétkivonás, számottevő kereslet mutatkozott az állampapírok iránt, ezen belül is a hosszú lejáratú papírokba történő befektetések bővültek - tette hozzá az MNB. A június végéig eltel egy évben a lakossági megtakarítások 1578 milliárd forintot értek el, ami a GDP 4,4 százalékának megfelelő összeg - írja az MNB.

Fotó: Shutterstock