Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához 2019. július elsejétől 2022. december 31-ig igényelhetik támogatást, amely az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki.

Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) javaslatára bevezetett támogatást csak egyszer lehet igénybe venni, és nem kell előre kifizetni a 2,5 millió forintot, hanem ezt közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül utalják majd a kereskedőnek.

Az autót nemcsak klasszikus adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is meg lehet vásárolni, és az igénylőnek - vagy házastársának, illetve élettársának - B típusú vezetői engedéllyel kell rendelkeznie - tette hozzá az államtitkár az MTI beszámolója szerint.

Kizárólag személyautóra lehet igényelni a támogatást - így például lakóautóra nem. Az autó árának nincs felső határa, és három évre elidegenítési tilalmat jegyeznek be a járműre, azaz három évig nem lehet eladni.

A támogatás igényléséhez igazolást kell kérni a jogosultságról az államkincstár ügyfélszolgálatain vagy a kormányablakokban, ezután hat hónap áll rendelkezésre, hogy megkössék az adásvételi szerződést.

A támogatást késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni, ha

  • a nyilatkozat nem felelt meg a valóságnak,
  • az igénylő nem jegyezteti be az elidegenítési tilalmat,
  • három éven belül a házastársi vagy élettársi kapcsolata megszűnik és a gyerekek elhelyezése után már nem számít nagycsaládosnak a korábbi igénylő,
  • azt örökbefogadott gyerek után állapították meg, de a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

A kormány péntek délután benyújtotta a kormány a családvédelmi akciótervhez kapcsolódó törvénymódosításokat. Ebből csupán néhány dolog derül ki, például az, hogy adómentes lesz az a maximum 2,5 millió forintra tervezett támogatás, amelyet a nagycsaládosok hétszemélyes autók vásárlására vehetnek fel. A program részleteit pedig kormányrendelet szabályozza majd.

A hétszemélyes gépkocsi a nagycsaládosoknak nem "luxuseszköz", enélkül vidéken nehéz boldogulniuk, és már a háromgyerekeseknek is gondot okozhat az ötszemélyes autóba három gyerekülést betenni - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke. A szervezet 12,5 ezer tagcsaládjának 93 százaléka rendelkezik autóval, 70 százalékuknak pedig 10 évnél idősebb gépkocsija van, így ők most lehetőséget kapnak arra, hogy környezetkímélőbb és biztonságosabb autót vásárolhassanak.

Netre egy az akcióterv

Már készül egy olyan internetes aloldal is, amelyen az családok a szabályozás részleteiről tájékozódhatnak - mondta Novák Katalin az InfoRádióban hétfő este. Szavai szerint a tízmilliós babaváró támogatásnál csak formális hitelbírálat lesz, amelynek során azt vizsgálják, hogy az igénylők eleget tesznek-e a jogszabályi feltételeknek. Az ügyben tárgyalnak a Magyar Bankszövetséggel is. A felmerülő költségeket az állam megtéríti.