A pénteki amerikai munkanélküliségi-, illetve az igen kedvező indiai és indonéz GDP-adatra fokozódó kockázatvállalási étvágy átterjedt a forint piacára is, amely hétfőn délelőtt 267,80-nál járt az euró ellenében, míg a dollár egysége 196,70-et ért a bankközin.


Az euró/dollár - és az exportkitettség folytán a régiós devizák szempontjából - a délben esedékes német ipari megrendelésállományról szóló adat hozhat még nagyobb mozgást - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője.


A térségbeli devizák közül a zloty egyelőre felülteljesíti a forintot, míg a régió svájci frankja, a cseh korona kissé korrigált a múlt hét végi 26 havi csúcsához képest.


A forint erősödését Simor András jegybankelnökkel készült interjón kívül Orbán azon kijelentése is táplálja, miszerint a kormány nem szándékozik elinflálni a költségvetést.


Az euró szempontjából hosszabb távon a Merkel-Sarkozy duett eurózónai adósságválság megoldását célzó javaslata javíthat.


Piaci pletykák szerint ennek keretén belül a márciusi EU-csúcs előtt akár azt is bejelenthetik, hogy a görög kötvényekre vonatkozó helytállást átütemezik és leértékelik 85 százalékosra, illetve kiszélesíthetik az EFSF hatókörét, valamint leszállíthatják az entitás által nyújtott hitelek kamatát is.