Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7 százalékkal az októberihez képest 6,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene, írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzése.

2022 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 18,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,9 százalékkal nagyobb volt az októberinél.

2022 novemberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 18,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal kisebb volt.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 9,1 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 14 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 18,9 százalékkal bővült.
  • A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 1 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest

Az építőipari termelés 4,2 százalékkal bővült - írja a KSH. A 2021-es 5330 milliárd forinthoz képest a tavalyi év első 11 hónapjában meghaladta a 6047 milliárd forintot is.

Így alakultak az 2022-es októberi adatok:  

Az építőipari termelés volumene tavaly októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint, szeptemberhez képest 1,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján.

Az épületek építése 3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal maradt el a tavaly októberitől. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya 1,4 százalékkal nagyobb volt  az egy évvel korábbinál, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 2,9 százalékkal nőtt.

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.