Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kicsit több uránhoz lehet hozzáférni a világban, mint azt korábban a szakemberek számolták - írta meg a Magyar Idők a Nemzetközi Energiaügynökség és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közös kiadványára hivatkozva. A Vörös könyv szerint a világ uránpiacának felülvizsgálata azt mutatja, hogy világszerte 6,142 millió tonna olyan uránérc bányászható ki a Földön, amely kilogrammonként legfeljebb 130 amerikai dollár (USD) költségen kitermelhető. Ez a mennyiség 7,4 százalékkal nagyobb, mint a 2016-ban nyilvántartott érték.

A nemzetközi szervezetek olvasatában mindez azt jelenti, hogy a világ uránkitermelése több mint elegendő lesz az igények kielégítésére a belátható jövőben, és függetlenül attól, hogy a nukleáris energia milyen szerepet kap a jövőbeni villamosenergia-kereslet és a globális éghajlati célkitűzések teljesítésében. Jelenleg a világ mintegy 20 országában bányásznak uránt, ezek közül a legnagyobb potenciállal Ausztrália rendelkezik, a legtöbb uránt azonban Kazahsztánban hozzák a felszínre.

A világ urán-erősorrendje egy, a BME-n, tavalyi adatokkal készült prezentáció adatai szerint így néz ki:

Kép: BME

A Vörös könyv a kilogrammonként 130 dolláros árat veszi üzletileg potenciálisan kifizetődő bányászati paraméternek, így a Mecsekből elméletileg kibányászható 13,5 ezer tonna uránérc egyelőre nem tartozik e kategóriába, mivel a becslések szerint itt 260 dolláros költséggel volna elérhető 1 kg magyarországi uránérc.

A jelentés azonban mégis felidézi, hogy 2014 előtt összesen több mint 21 ezer tonna uránércet bányásztak Magyarországon, és hogy 2017-ig évente kettő-öt tonnát, ez utóbbi azonban nem energetikai üzemanyagként került a felszínre, hanem a tájrehabilitációs munkák részeként. A Magyar Idők cikke megjegyzi: a mecseki uránbányászat jövője kétséges, hiszen a lelőhely a Nyugat-mecseki Tájvédelmi Körzet alatt található, és itt törvény tiltja a bányászatot.

A korábbi uránbánya épületei Kővágószőlősön
Kép: MTI Fotó

A Magyar Urán Resources Kft. azonban így is újrakezdené a termelést. Az Energiaklub szerint a Kővágószőlősre tervezett uránbánya környezetszennyező lesz, az ingatlanok leértékelődnek miatta, és a tevékenység az emberi egészségre is veszélyes. De a bányát a pécsiek sem akarják - írta meg november végén a helyi hírportál, a Pécsi Stop.