A tájékoztatás szerint a dokumentumot Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Nur Bekri, a Kínai Népköztársaság Nemzeti Energia Hivatalának vezetője írja alá. A szaktárca közleményében Seszták Miklós fejlesztési miniszter kiemelte, hogy Magyarország üdvözli a Kína által tett atomenergetikai lépéseket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergia békés célú felhasználása területén tevékenykedő oktatók, kutatók és szakemberek speciális elméleti és gyakorlati képzésére, oktatási módszertanok kidolgozására, adoptációjára, az atomerőművek tervezése, létesítése, üzemeltetése és karbantartása terén szerzett tapasztalatok átadására, a radioaktív hulladékkezelés terén történő együttműködésre, tudásmegosztásra, az atomenergiával kapcsolatos társadalmi tudatosság és elfogadottság erősítésére - írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A szaktárca felidézi, hogy 2013 szeptemberében hasonló tárgyú megállapodást kötöttek Vietnámmal.

A magyar-vietnami együttműködési megállapodás első lépését jelentő, nagyszabású nukleáris képzési program (HUVINETT) keretében már 2012 szeptembere óta több turnusban érkeztek vietnami szakemberek Magyarországra.

A Paksi Atomerőmű és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete által biztosított 6 hetes elméleti és gyakorlati képzéseken több mint kétszázan vettek részt - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

QP | Quality Placement