Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthették az ajánlásokat. A jelöltek, jelölőszervezetek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, az íveket ezután vissza kellett vinniük a választási irodákba.

Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, február 25-én 16 óráig kellett visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaztak ajánlást, legkésőbb február 26-án 16 óráig.

Az NVI összesítése szerint az országos nemzetiségi önkormányzatok valamennyi felvett ajánlóívet határidőben visszaszolgáltatták.

A jelöltek, illetve jelölőszervezetek országosan összesen mintegy 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a választási irodákba, az illetékes választási bizottságok ezért ívenként ezer forint bírságot szabtak ki rájuk.

A friss összesítés szerint a független jelöltek 1729 ívet nem vittek vissza, az ismertebb pártok, illetve a legtöbb ívvel elszámolni nem tudó pártok közül a Megoldás Mozgalom 1561, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1176, a Zöldek, A Normális Emberek Pártja 700, a Le az Adók 75%-ával Párt 446, a Magyar Munkáspárt - Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 384 ívet nem vitt vissza.

A Mi Hazánk Mozgalom 278, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 193, a Normális Élet Pártja 79, a Fidesz-KDNP 30 ívet nem szolgáltatott vissza határidőre.

2018-ban vissza nem vitt ívenként tízezer forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, összesen több mint 730 millió forint értékben, de ennek döntő részét még nem sikerült behajtania az adóhivatalnak.