A bejelentés szerint éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását az NVI, így a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában.

A fejlesztés segítségével az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos vagy videós azonosítás.

A használattal kapcsolatos további részletek itt olvashatók.

A rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek, és ez vonatkozik a népszavazások aláírásaira is.

Az új ellenőrzési lehetőség megkönnyíti, digitalizálja az eddigi folyamatot, és Kit ajánlottam? elnevezésű fejlesztés várhatóan elősegíti a választások tisztaságát és erősíti a közbizalmat - mondta Nagy Attila, az NVI elnöke.

Az iroda szerint azzal, hogy minden választópolgárnak adott az ellenőrzés lehetősége, könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat.

Az új szolgáltatás mellett az ajánlások vagy aláírások ellenőrzésére papíralapon és személyesen továbbra is van lehetőség.