Hiába akarta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) június 30-áig lezárni a balatoni szabadstrandok fejlesztési munkálatait, több helyen a főszezonban, július közepéig-végéig folytatódik a munka - tudta meg a Népszava. A polgármesterek próbálják menteni a menthetőt, a legnagyobb zajjal, kosszal járó építkezéseket sürgetik, s így azok június végére befejeződhetnek.

Az MTÜ csak az év elején hirdette meg hárommilliárd forintos szabadstrand-fejlesztési programját, így a települések februárban és márciusban állították össze ezzel kapcsolatos pályázati anyagaikat, a támogatási szerződéseket pedig április közepétől május elejéig írták alá. Így már ekkor lehetett látni: kizárt, hogy június 30-ra befejeződjenek mindenütt a munkálatok.

- Azért megnézném, hol fordulhat elő a világon, hogy az ország leglátogatottabb nyaralóhelye főszezonban építési terület - jegyezte meg az egyik boglári strand vállalkozója. - Mert jól hangzik, hogy nem lehetett kihagyni ekkora lehetőséget, s még úgy is megéri, hogy az építkezések belenyúlnak a nyárba, és remélhetőleg a vendégek tolerálják a kellemetlenségeket, de mi lesz velünk? Ki fizeti meg a bevételkiesést.

Mert arról senki sem beszél, hogy a szezonális helyek mekkorát szívnak, s valahogy az sem jutott az eszébe senkinek, hogy erre az időszakra csökkentsék a bérleti díjakat - mondta. Fonyódon is komolyabb vitát váltott ki, hogy a település tizenegy strandjából öt szinte használhatatlan, a csaknem másfél kilométeres fonyódligeti Árpád-part pedig inkább hasonlít útépítésre, mint üdülőövezetre.