Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyári utazásokhoz és ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a megszokott keretei közé, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó biztonsági intézkedések meghozatala mellett megbízható, minden európai uniós tagállam által elfogadott közös uniós, digitális oltási igazolványra van szükség - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán az MTI szerint. 

A beoltottságot igazoló uniós tanúsítványról folytatott EP-vitán a belga biztos hangsúlyozta: az igazolvány lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, amikor még nem ért véget a koronavírus-járvány.

A bizottság azt szeretné, ha az ingyenesen hozzáférhető, digitális zöld igazolványnak nevezett dokumentum már a nyár elején elérhetővé válna - tette hozzá. Hangsúlyozta: az oltási könyv szerepét betöltő igazolvány minden beoltott uniós állampolgár rendelkezésére áll majd, függetlenül attól, hogy hol oltották be. Igazolványt azok is kaphatnak, akik jogszerűen tartózkodnak az unió területén - tette hozzá. Az uniós bizottság biztosítani kívánja a megfelelést a nemzetközi szabványokkal, a diszkrimináció minden formáját kizárja, hangsúlyt helyez az adatvédelemre, és el kívánja kerülni, hogy egymással összeegyeztethetetlen nemzeti megoldások szülessenek.

"El kell kerülni, hogy többfajta, ellenőrizhetetlen dokumentum jöjjön létre az egyes tagállamokban. Ez növelné a hamisított iratok elterjedésének kockázatát, ami a vírus további terjedésének és a bizalmatlanságnak a fokozódásával járna" - fogalmazott.

A brüsszeli bizottság véleménye szerint még nincs itt az ideje annak a vitának, hogy milyen előnyökkel járhat az igazolvány birtoklása, vagy milyen korlátozások legyenek érvényben a nem beoltottak esetében. Azt javasolja azonban, hogy a tagállamok saját hatáskörben dönthessenek az igazolvány felhasználhatóságáról egyéb területeken - tette hozzá Reynders.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka. A beoltottság tekintetében Magyarország kimagaslik az uniós átlagból, a teljes lakosság közel 40 százaléka átoltott. Ennek oka, hogy a magyar kormány nyugati és keleti forrásból egyaránt szerez be oltóanyagot - közölte. Arra figyelmeztetett, hogy a beoltottság szintjének uniós elmaradásával az Európai Unióba vetett állampolgári bizalom rendül meg. Európában tehát mindenekelőtt védettségre van szükség, amihez nem igazolvány, hanem oltás kell - húzta alá.

"Európa nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltások között. Nem zárkózhat el a világ többi részétől. Egyedül az számít, hogy egy oltóanyag védi-e az embereket a fertőzéstől. Ennek megfelelően kell az igazolásról is dönteni" - tette hozzá. Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: miden párpolitikai megfontolást, geopolitikai és ideológiai vitát félre kell tenni. Európának minden vakcinát, amely véd a koronavírus ellen, el kell fogadnia és használnia kell. Az Európai Uniónak arra kellene törekednie, hogy minden uniós állampolgár mihamarabb megkaphassa a vírussal szemben egyedül védelmet jelentő védőoltást. Ez szakmai kérdés, nem lehet politikai csatározások tárgya - tette hozzá a képviselő.

Deli Andor fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott, a témához kapcsolódó közleményében azt hangsúlyozta: kizárólag a védőoltás, a magas szintű átoltottság mentheti meg az idei turisztikai szezont.

"Brüsszel jelenleg a digitális zöld igazolással próbálja elterelni a figyelmet az elrontott vakcinabeszerzésről. Ha meg akarjuk menteni a nyári idegenforgalmi szezont, fel kell gyorsítani az oltakozást" - fogalmazott. Kizárólag a védőoltás nyújt hatékony és hosszú távú védelmet, így nem csak a turizmust segít újraindítani, hanem a mindennapi élet is visszakerülhet a megszokott kerékvágásba - tette hozzá a képviselő.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság javaslata csak az unióban használatra engedélyezett oltóanyagokat vonja automatikusan a dokumentum hatálya alá, ami több mint egymillió, keleti vakcinával beoltott magyar állampolgár utazási jogosultságát leszűkítené.

"Ez elfogadhatatlan, ezt nem nevezhetjük európai megoldásnak. Nem büntethetjük az embereket kormányaik bűnei miatt" - fogalmazott.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője felszólalásában kijelentette, a járvány kezelésében és az oltások körül még mindig sok a kérdőjel, egyvalami azonban biztos: egyedül a védőoltás előzi meg biztosan a súlyos megbetegedéseket és szorítja vissza a járvány terjedését. Sem egy gyorsteszt, sem egy igazolás nem tudja kiváltani az oltások által jelentett védettséget.

"Az oltás elutasítása önző cselekedet saját családunk és a társadalom szempontjából is, hiszen minden beoltott emberrel csökken a kórházak túlterhelésének veszélye és az elhalálozások esélye" - fogalmazott. Noha a védőoltás nem lehet kötelező, ez nem vesz el semmit a megelőzés egyéni felelősségéből - tette hozzá Vincze Loránt.

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.