Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

pandémia óta egymást érő kríziseket élünk át, ilyenkor az emberek mentális és lelki állapota folyamatos változásban van. Nem meglepő, hogy a Collins dictionary szerint a „permanens”, azaz állandó és a „krízis” szavak összetételéből született permakrízis lett a tavalyi év szava.

Ilyen időszakokban utazási szokásaink is változnak, ezért a CHERRISK by UNIQA biztosítási platform arra volt kíváncsi, hogy ügyfelei milyen utazási félelmekkel küzdenek nyaralásuk tervezésétől a megvalósításig. A kapott eredmények mentális hátteréről pszichológus szakértő mondott véleményt.

Nem utazik a gyerekesek többége 

Az önkitöltős kérdőív eredményeiből az derült ki, hogy a válaszadók több mint fele kevesebbet utazik a pandémia vége óta, mint előtte.

A gyerekkel utazókat érintette leginkább a válság ebből a szempontból, ennek a csoportnak ugyanis a 60 százaléka utazik kevesebbet, mint a pandémia előtt.

A válaszadók ötöde nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem utazik külföldre.

Van egy réteg, akiket nem rázott meg semmiféle válság

Ugyanakkor az is látszik, hogy válság ide vagy oda, a megkérdezettek 60 százaléka ugyanannyit utazik azoknak, akik évente ötnél többször utaznak külföldre.

Úgy tűnik, hogy az utazás gyakoriságával növekszik az ahhoz való ragaszkodás, még a nehézségek ellenére is. Nem is csoda, hiszen az utazásnak számos pozitív hatása van a mentális egészségünkre:

  • Az utazás főleg stressz csökkentését,
  • a boldogság és jó hangulat érzését,
  • a kreativitás és inspiráció erősödését,
  • valamint az önreflexióra és személyes fejlődésre adott lehetőséget szolgálja.

Mitől félünk a legjobban utazástervezéskor?

Fő utazási félelmeink: a járattörlés, egészségügyi problémák felmerülése, végső esetben az út lemondása.

Az utazástól való félelem mögött számos pszichés működés állhat. Például az új helyek, az ismeretlen kultúrák vagy a szokásostól eltérő környezet, az egyéni komfortzóna elhagyását jelentheti sokaknak, ami szorongást vagy félelmet okozhat

– véli a félelmek lehetséges okairól Mráz Kata pszichológus.

Külföldi út tervezése előtt az izgatott várakozás mellett olyan félelmek is megjelenhetnek, hogy vajon mi történik váratlan helyzetekben, például, ha valaki rosszul lesz, vagy baleset következik be.

A kutatás arra világított rá, hogy minél gyakrabban utazunk, annál kevésbé félünk a nem várt egészségügyi problémáktól.

A 2022-es nyári időszakban a sorozatos járattörlésektől és a reptereken uralkodó káosztól volt hangos a média.

  • A válaszok elemzése megmutatta, hogy a járattörléstől leginkább azok tartanak, akik évente 3-5 alkalommal utaznak, míg azok legkevésbé, akik ötnél többször.
  • Az utazás meghiúsulásától a családdal és gyerekkel útnak indulók jobban félnek az egyedül vagy partnerrel utazó csoportokhoz képest.

Megtanulunk alkalmazkodni és erősödik az önbizalmunk

Amikor elhagyjuk a komfortzónánkat, szembesülnünk kell a változással és az ismeretlennel. Általában hajlamosak vagyunk a biztonságos és megszokott környezetünket választani, mert ez az ismert és kontrollált helyzeteket jelenti – részletezi a szakértő. Ha mégis képesek vagyunk kilépni ebből, az számos pozitív hatással lehet a mentális egészségünkre, elősegítheti a személyes fejlődésünket, fejleszti a rugalmasságunkat és az alkalmazkodóképességünket.

Az idegen nyelvű kommunikációval járó bizonytalanság és a félreértések lehetősége félelmet kelthetnek. Előfordulhat az is, hogy korábban negatív tapasztalataink voltak, például kínos helyzetek vagy sikertelen interakciók. Ezek az emlékek bizonytalanságot idézhetnek elő, és megakadályozhatnak bennünket abban, hogy magabiztosan kommunikáljunk idegen nyelven.

Jó hír viszont, hogy a komfortzóna elhagyása és a minél gyakoribb utazás segít erősíteni önbizalmunkat és magabiztosságunkat ilyen helyzetekben.

A kapott eredményekből az derül ki, hogy minél gyakrabban utazik valaki, annál kevésbé tart a váratlan eseményektől, továbbá, hogy az utazás gyakoriságával nő az emberek magabiztossága a nyelvi nehézségekkel szemben.