A minden magyar diáknak járó, kétszer kéthetes külföldi kurzus állami finanszírozását Orbán Viktor kormányfő családvédelmi akciótervvel együtt - február 10-én jelentette be. A portál birtokába került, az előzményeket is tartalmazó, a kormány számára készített Emmi-jelentés alapján a kabinet a nyolcéves, 2019-2027 közötti idegen nyelvi stratégiáról szóló előterjesztést már januárban, majd február 6-ai ülésén tárgyalta és eldöntötte.

Amennyiben az első próbautakra már az önkormányzati választások előtt sort kellene keríteni, erre is lenne lehetőség - olvasható a szaktárca által készített, "A 9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjának előkészítéséről" címet viselő jelentésben.

A Miniszterelnöki Kormányiroda jelzése alapján személyi javaslatot is tartalmaz a dokumentum - írta a Hvg.hu. Eszerint a program minél "attraktívabb igazgatási és kommunikációs megjelenítése érdekében" miniszteri biztost neveznének ki Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselőnek,  ő felelne "a szakmai program koordinációjáért, politikai kommunikációjáért és nemzetközi megjelenítéséért".

A kormányzati várakozás szerint ha minden, gimnáziumba és szakgimnáziumba járó, 9. és 11. évfolyamos hallgató "vállalja az utazást", akkor a 140 ezer diák külföldi nyelvtanfolyamára évente mintegy 90 milliárd forintot kell majd fordítani az állami büdzséből.

A pályázati rendszert a Tempus Közalapítvány menedzseli majd. Két formában juthatnának el a diákok a célországokba állami támogatással: csoportos vagy egyéni tanfolyamok finanszírozásával. Az Emmi jelentésében egy elvárást is megfogalmaznak az ilyen csoportos pályázatoknál: előírhatnák, hogy a 2 hetes kint tartózkodás alatt legalább heti 20-25 nyelvórának megfelelő tényleges nyelvgyakorláson vegyenek részt a magyar diákok. Külön kiemelik, hogy az ilyen kiutaztatási típusnál leronthatja a tanulás hatékonyságát, hogy az együtt kiutazó diákok vélhetően a kint létük során is a magyar nyelvet fogják használni egymás közt, ezért lehet, hogy pályázati feltételként előírnák a külföldi családoknál való elszállásolást.