Idén is több ezer végzős egyetemista bízott abban, hogy még a záróvizsgaszezon előtt rábólint a kormány az újabb „nyelvvizsga felmentésre”.

Csakhogy azt már nehezen lehetne megindokolni: a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma ellenére a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok egész tanévben nyitva voltak és nyelvvizsga-amnesztia kérdése nincs napirenden.

Ha a döntést befolyásoló két fontos tényező közül valamelyik megváltozna, akkor a kormány elő tudja venni, de ez most nem aktuális - mondta az Eduline-nak Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke.

2020-ban 110 ezren, 2021-ben 25 ezren kapták meg az oklevelüket a könnyítésnek köszönhetően. Budai Marcell az Eduline-nak azt mondta: a tavalyi nyelvvizsga-amnesztiát egyrészt az indokolta, hogy voltak olyan nyelvvizsgaközpontok, amelyek még a záróvizsga-időszak előtt is zárva tartottak a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

"Ebben az időszakban csak ott szerveztek nyelvvizsgákat, ahol már akkreditáltatták az online vizsgákat. Viszont szaknyelvi vizsgát nem minden központban tudtak tartani” – mondta. Így fordulhatott elő, hogy például a felsőoktatási népszerűségi lista élén álló gazdálkodási és menedzsment szakon diplomázók nem tudták megszerezni az oklevél kiállításához szükséges gazdasági nyelvvizsgát. Egész egyszerűen azért, mert nem volt olyan központ, ahol megszervezték volna az írásbelit és a szóbelit.

Budai szerint a tavalyi kormánydöntés másik oka az volt, hogy tavaly minden harmadik végzősnek nem volt papírja a nyelvtudásáról - ha nem kaptak volna könnyítést, nem vehették volna át a diplomájukat, és nem is tudtak volna a szakmájukban elhelyezkedni. "Ez a probléma a záróvizsga előtt álló hallgatók 35 százalékát érintette tavaly.

A hallgatói érdekképviselet sajtófőnöke szerint amíg a két tényező közül egyik sem változik - azaz nem zárnak be hirtelen a nyelvvizsgaközpontok, és nem lesz ilyen magas a nyelvvizsga-követelmény miatt diploma nélkül maradók aránya -, az idei nyelvvizsga-amnesztiának "nincs realitása, és az indokoltsága is erősen megkérdőjelezhető".