Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése egyértelműen bizonyítja a baloldali kormányok és a 2010 előtti budapesti városvezetők felelősségét a 4-es metróberuházás korrupciós botrányában - jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján- írja az MTI.

A jelentést már 2016 végén megkapta a kormány, ám adatvédelmi okokból - az adatvédelmi hatóság véleményének kikérése után - csak most hozták nyilvánosságra. Az elmúlt 13 év legnagyobb korrupciós ügye miatt az országnak várhatóan 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Unió számlájára - mondta Csepreghy Nándor.

A jelentés fedőlapján érintett személyként a fővárosi önkormányzatot, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezik meg - írja az Index. Három módszerrel nyomoztak: helyszíni szemlével, dokumentumok elemzésével és találkozókkal. A tartalomjegyzék a metró-, mérnök- és építőcégek mellett ügyvédi irodákat is felsorol a szabálytalanságokban érintettek között, például egy 2010-es cikkünkben "Hagyó kedvenc ügyvédjeinek" nevezett Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodát.

Az OLAF-jelentés szövege már elérhető a kormany.hu oldalon.