A K-Monitor blog Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hatóság elnökének az állásfoglalását kérte a trafikpályázat adatainak nyilvánosságával kapcsolatban - számolt be az Index.hu. Pétervalvi megküldött állásfoglalása szerint nem csak a nyertes, hanem a vesztes pályázatokra vonatkozó adatok egy része is nyilvános.

Péterfalvi állásfoglalása szerint a pályázatok elbírálásáról a döntést hozónak emlékeztetőt kell készítenie, aminek tartalmaznia kell a beérkezett pályázatok adatainak összefoglalását, a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokait, a kikötött biztosítékok megfelelőségének értékelését, a koncessziós díj megfizetésének módjára és mértékére vonatkozó adatok ismertetését, a pályázat nyertesének, társaság esetén a közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezőnek a nyilatkozatát arról, hogy a koncesszióval érintett területen milyen tulajdoni részesedése van.

Ezeket az adatokat az NDN Zrt-nek a honlapján is közzé kell tennie, az információs szabadságról szóló törvény újonnan bevezetett rendelkezései nem érintik a kérdés megítélését, ugyanis a koncesszióról szóló 1991-es törvény szerint kell eljárni. Mint ismert, a parlament a héten szigorította az információs szabadsággal kapcsolatos rendelkezéseket, a köznyelvbe sunnyogási törvényként bekerült jogszabály ellehetetleníti a közérdekű adatok megismerését, megnehezíti a közpénzek felhasználásának nyomon követését. A törvény szerint ugyanis csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphat teljeskörű betekintést a közpénzek felhasználásába, míg a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz.

A törvénymódosítás elleni tiltakozásul több civil szervezet kedden kilépett az antikorrupciós munkacsoportból. Ezen szervezetek egy része - az Átlátszó, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Közhasznú Egyesület -, valamint három lap, az Index, az Origo és a hvg.hu még hétfőn közérdekű adatigényléssel fordult az NDN Zrt.-hez és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a nemzeti dohányboltokhoz benyújtott pályázatok ügyében.

Hidvéghy Fanny, a TASZ adatvédelmi és információszabadság programvezetője az Index kérdésére azt mondta: Péterfalvi Attila állásfoglalása nyomán sem enyhültek érdemben az információszabadsággal kapcsolatos aggodalmak. Az állásfoglalás a konkrét, trafikpályázattal kapcsolatos ügyben előrelépést jelent ugyan, ám ez nem változtat azon, hogy az eheti törvénymódosítás - amely miatt a civil Áder Jánoshoz fordultak, illetve amely miatt a TASZ tiltakozólevél-írási kampányt is indított - változatlanul korlátozni fogja a közpénzek átláthatóságát.

A Dohánykereskedelmi Zrt. korábban úgy vélte, nem minősülnek közérdekű adatnak sem a beadott pályázatok, sem az értékelésük, az erről készült emlékeztetők. A TASZ álláspontja szerint azonban a közérdekű adatok nyilvánosságára és a konkrét pályázatra vonatkozó jogszabályokból épp ellentétes következtetést kell levonni: az állampolgároknak joguk van megtudni, hogy a pályázatok elbírálása törvényes és megalapozott volt-e.