Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta. „A vizsgálat eredménye, valamint a jelenlegi üzleti környezet megkövetelte, hogy cselekedjünk” – közölte a vállalat a bezárásról

A háttérben rejlő problémákról az Index kiderítette, hogy hiányzott a kellő darabszám is, amivel folytathatták volna a gyártást és elég lett volna az Electrolux-hűtőgépgyár gazdaságos működéséhez.

A magas infláció, a növekvő energiaárak, a logisztikai és nyersanyagbeszerzési költségek, valamint a fogyasztói kereslet drámai csökkenése is a termelés leállításához vezetett.

Ez a döntés nem érinti a svéd háztartásigép-gyártó vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt. Azt ígérik, hogy a nyíregyházi gyár termelésének leállása nem lesz hatással a termékek kiszállítására, az Electrolux vásárlóira, ügyfeleire.

Hogyan tovább?

A cég azt ígéri, méltányosan jár el a 650 dolgozóval, a további foglalkoztatásukat is igyekeznek különböző programokkal segíteni. 

Az Electrolux hazai képviselete megosztotta, mi az átszervezés forgatókönyve: mi vár a dolgozókra és hogyan hasznosíthatják a telephelyet.

A 650 fős állomány jelentős része a gyár 2005-ös nyitása óta az állomány tagja, vagy legalább 5-10 éve. Alapvetően a hatályos magyar munkajogi rendelkezések és/vagy az ennél jóval kedvezőbb feltételeket biztosító Kollektív Szerződésben foglaltak lesznek irányadók

– közölte a képviselet.

Az Electrolux elsőként az üzemi tanáccsal egyeztet a kollektív szerződésen felüli juttatásokról, illetve a munkatársak jövőbeni elhelyezkedését támogató programokról. Céljuk, hogy ez méltányos és mindenki számára motiváló legyen. Hivatalos megállapodás esetén elsőként a munkatársakat értesítik, majd nyilvánosságra hozzák a program egyes részeit.

Fokozatos kivezetést terveznek

Előzetes tervként elmondták, hogy az Electrolux az egyes termékek gyártásának kivezetését meghatározott terv alapján végzi, ami irányadó egészen a termelés utolsó napjáig.

A dolgozók sorsáról az Electrolux kifejtette, haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával, az üzemi tanáccsal és külső szakértő tanácsadót is bevon, hogy támogassa a dolgozók jövőbeni elhelyezkedését, erre programot dolgoznak ki. Terveznek helyi szinten állásbörzéket is.