Még nincs arról statisztika, hogy hány üzlet nem nyitottak, de valószínűsíthető, hogy a nehézségek ellenére a boltok döntő többsége ki tudott nyitni - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek. 

A főtitkár szerint egyes cégeknél a munkaerő megszervezése jelenthetett nehézséget, mert a másnapi nyitást "engedélyező" kormányzati bejelentés kedden délután öt óra környékén hangzott el. "Lázas telefonálgatás indult országszerte, kereskedők és alkalmazottak körében", sok üzlet ugyanis szabadságon tartotta a dolgozókat, és nehezen szervezte meg másnapra a megfelelő munkaerőt.

Az árukészlet frissítése mellett a kézfertőtlenítők kihelyezéséről is lehetett azért előre gondoskodni, hiszen 30 nap telt el az újbóli nyitási lehetőségig. Arra pedig lehetett számítani, hogy a héten Magyarország eléri a 2,5 milliós oltási szintet, és újranyithatnak a boltok, a tennivalók többsége tehát nem az utolsó órákban szakadt a boltosok nyakába.

A főtitkár ésszerűnek nevezte a létszámkorlát bevezetését a négyzetméterszabály alapján. A jogszabály 10 négyzetméterenként egy vásárlót engedélyez, ennek betartása az üzemeltető, kereskedő feladata. Vámos szerint fontos, hogy az esetleges bolton kívüli várakozásnál be kell tartani a másfél méter távolságot, amit akár felfestéssel is segíthetnek a kereskedők. Úgy fest, az üzletek jellemzően élnek a hosszabb nyitva tartás lehetőségével, mivel ez is jobban eloszlatja a vásárlókat.

A szabályok betartásának ellenőrzésére a rendőrségnek, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságának, valamint a jegyzőnek van jogosultsága. Tapasztalataik szerint a rendőrség már ellenőriz, de elsősorban nem bírságol, hanem figyelmeztet.