Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Agrárkamar eddig sem feltétlenül spórolásáról híres, "szuper honlapjuk" fejlesztésére 400 millió forintot költöttek el, miközben a munka egyesek szerint pár tíz millió forintból kihozható lett volna.

Most újabb hatalmas uniós projektet nyert el az agrárkamara, ugyanis 7,8 milliárd forintért tájékoztathatja az agrárium szereplőit - derül ki a Magyar Közlönyből.

A tájékoztatás végső célja a "vidéki gazdaság fenntarthatósága". A határozat egy többszörösen összetett mondatban fogalmazza meg a részleteket. Ez úgy értelmezhető, hogy a következő csoportokat kívánja a kormány tájékoztatással támogatni:

  • a mezőgazdasági termelőket,
  • az erdőgazdálkodókat,
  • az élelmiszer-feldolgozókat,
  • a vidéki térségekben mikro-, kis- és középvállalkozásként működő gazdasági szereplőket,
  • a fiatal gazdákat
  • a rövid ellátási láncban részvevőket.

Nekik olyan tudást ad majd a kamara a 7 milliárd 820 millió forintból, amelyből fokozhatják a versenyképességüket, növelhetik erőforrásaik hatékonyságát, javíthatják "környezeti teljesítményüket", sikeresen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás hatásaihoz, csatlakozhatnak a minősítési és tanúsítási rendszerekhez, továbbá javíthatják "együttműködési készségüket".

A kormány pályázati honlapján közzétett hirdetményből kiderül, hogy eredetileg is a teljes keret 7,8 milliárd forint volt - vagyis az utolsó fillérig a győztes kamara kapta meg a pénzt. A cél az agrárvállalkozók tájékoztatása, telefonos ügyfélszolgálatokon, interneten keresztül, de kötelező lesz konferenciákat szervezni több száz fős résztvevővel. Csak 23 milliárdot költhetnek mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításnak javításra. Egymilliárd forint jut mezőgazdasági szakemberek mezőgazdasági tevékenységbe való belépésnek megkönnyítésére - a pályázati kiírás szerint.

A tervezet szerint 2 milliárd jut a "A mezőgazdasággal és az erdőgazdálkodással kapcsolatos ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése és javításával" kapcsolatos tájékoztatásra félmilliárdért beszélnek a "A széntárolás és -megkötés előmozdítása a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban." témában.