A visszatartott uniós pénzek ügyében volt tennivalója annak a főosztályvezetőnek, akit a jelek szerint már le is csuktak. A 24.hu írása szerint a pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja lett a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek.

A Magyar Közlönyben korábban megjelent hivatalos információk szerint a tisztviselőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába. Itt aztán az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottjaként.

Az RRF az EU helyreállítási alapja, ennek forrásait - írja a portál - leginkább a magyarországi korrupció miatt nem folyósítja Brüsszel Magyarországnak. 

Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón azt ugyan elismerte, hogy a Miniszterelnökség  egyik munkatársa érintett a büntetőügyben, de a tárcavezető akkor csak egy osztályvezetőről és kisebb csalásokról beszélt. A 24-hu azt írja, hogy az általuk megismert ügyészségi indítványban nem ez áll. Hanem az, hogy több száz millió forintos, vagy akár egymilliárd forintot is megközelítő, vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” az ügy gyanúsítottjai

Az ügyészség szerint általában a pályázati összeg egy százaléka volt a tarifa, de volt, hogy jóval több.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben április végén azt közölte, hogy több minisztériumi tisztviselőre csaptak le egy összehangolt bűnügyi akcióban. Ennek az ügynek azóta húsz gyanúsítottja van, heten közülük aktív vagy volt minisztériumi tisztviselők. A gyanúsítottak közül öten letartóztatásban vannak, a most beazonosított főosztályvezetőt pedig  bűnügyi felügyeletbe helyeztek.