A nyugdíjak jóval kisebb ütemben emelkedtek az utóbbi években, mint a keresetek, ezért egyre nagyobb a kettő között a különbség - írta a KSH adatai alapján a közösségi médiában Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Népszava szemléje szerint. Az elmúlt 20 évben 2009-ben közelítették meg a nyugdíjak a leginkább a fizetéseket.

Az átlagos öregségi nyugdíj ekkor 93 256, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete pedig 124 116 forint volt. Így akkor az átlagnyugdíj a nettó átlagbér 75,1 százalékára rúgott. Azóta a nettó átlagbér a duplájára nőtt, ám a nyugdíjak nem növekedtek hasonló mértékben. A tavalyi évben az öregségi nyugdíj átlagos összege 142 114, a nettó átlagbér viszont 268 405 forintra emelkedett, így a nyugdíjak alig több, mint felét tették ki a béreknek.

Áder János köztársasági elnöknek eközben 4,4 millió forintos nyugdíj járna, amit a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) igencsak nehezményez. Kordás László, a MASZSZ elnöke szerint indokolatlan és igazságtalan Áder János személyre szabott nyugdíja és idő előtti nyugdíjazása. Különösen az utóbbi, hiszen a korhatár előtti nyugdíjazási lehetőséget éppen Fidesz-kormány vette el a nehéz, egészségre káros munkát végző emberek százezreitől.