Egy baranyai nyugdíjas azt a kormányrendeletet támadta meg az Alkotmánybíróságon, amely tavaly júliustól év elejéig visszamenőleg megemelte a nyugdíjakat, ugyanakkor kizárta a nyugdíjemelésből azokat a személyeket, akik 2022. január 1. után vonultak nyugdíjba – írja az Index.

A kormány az év eleji ötszázalékos nyugdíjemelés után emelte újabb 3,9 százalékkal a nyugdíjakat, ám az emelésből kizárta azokat, akik 2022. január 1-jét követően mentek nyugdíjba.

A nevét nem vállaló nyugdíjas indítványozónak 2022. május 26-ától állapították meg az öregségi nyugdíját, tehát ő kimaradt a már említett nyugdíjemelésből.

Az alkotmányjogi panasszal élő többek között azzal érvelt, hogy a törvényi szabályozás célja a nyugdíjban részesülők megélhetésének biztosítása azokban az esetekben is, amikor a gazdasági helyzet vagy az infláció ezt a megélhetést és stabilitást veszélyeztetné.

További érv az indítványban az elszálló inflációs adatok mellett, hogy az Országgyűlés arra adott felhatalmazást a kormánynak, hogy a gazdasági okokból nehéz helyzetbe került nyugdíjasok nyugdíjemeléséről gondoskodjon.

A baranyai nyugdíjas indítványában végül azt kéri, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a vonatkozó a nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet január 1-re vonatkozó kitételét, majd semmisítse meg azt – hiszen mindez sérti az Alaptörvényben biztosított megkülönböztetés mentességhez való jogot.

A lap értesülései szerint az Alkotmánybíróság már vizsgálja az ügyet