A nyugdíj-megtakarításokat jellemzően azért kötjük, hogy nyugdíjas korunkban kényelmes életünk legyen. Azonban előfordulhat, hogy korábban meghalunk, mintsem használhatnánk ezt a pénzt.

Alapvetően, mint minden földi vagyonunkat, a törvényes örökösünk kapná meg a nyugdíjra félretett pénzünket is. Ilyen lehet például férj/feleség, gyermekek, de akár unokák is - írja a Bankmonitor.hu.

És mi a helyzet akkor, amikor valakinek nincs családja? Magyarországon jelenleg háromféle nyugdíj-megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás.

A nyesznél a vagyon ugyanúgy a törvényes örököst illeti, mint egy normál értékpapírszámlát. Nem adható meg hozzá haláleseti rendelkezés, illetve kedvezményezettet sem lehet megjelölni. Így, ha másra szeretnénk hagyni, mint a törvényes örököseink, akkor azt végrendelettel lehet megtenni. (Fontos változás jöhet a nyugdíjaknál - íme, a javaslat.)

Az önkéntes nyugdíjpénztári szerződésben lévő vagyon alapesetben a hagyatéki eljárás része, ám lehetőségünk van kedvezményezettet megjelölni. Ebben az esetben akár több kedvezményezettet is felvehetünk, külön megjelölve, hogy milyen arányban részesüljenek az örökül hagyott vagyonból, illetve fontos tudnivaló az is, hogy a nyugdíjpénztár halálunk után körülbelül két héttel kifizeti a megtakarításunk aktuális értékét.

A nyugdíjbiztosítás hasonlóan működik, ez is a normál örökösödési eljárás alá tartozik, ám ha kedvezményezettet (vagy kedvezményezetteket) jelölünk meg, akkor a szerződésből adódó kifizetés őket illeti meg. Viszont fontos különbség, hogy a kifizetés függ, hogy milyen típusú nyugdíjbiztosítást kötünk.

Fotó forrása: Shutterstock