Idén november és 2022 februárja között nagyjából 1250 milliárd forint extrajövedelem érkezik a lakossághoz. Ez a 2021-re várt nominális bruttó hazai termék több mint 2,3 százaléka, míg a lakosság becsült végső fogyasztási kiadásához mérve közel 4 százalékot jelent – írja Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza a G7-en megjelent elemzésében.

Így egy rendkívül konzervatív 50 százalékos jövedelemarányos fogyasztási határhajlandóság mellett is nagyjából 2 százalékos fogyasztási sokkot jelentenek ezek az intézkedések és változások az idei utolsó és a jövő évi első negyedév folyamán.

A nyugdíjasok a jövedelmük jelentős bővülésére számíthatnak a következő hónapokban, nagyjából 340 milliárd forint plusz elkölthető jövedelem jelentkezik általuk a gazdaságban. A novemberi nyugdíjkompenzáció így nagyjából 55 milliárd többletjövedelmet hagy a nyugdíjasoknál. Január elsejétől érkezik a 13. havi nyugdíj újabb kiegészítő lépcsője, vagyis immár ennek a felét pluszban megkapják a nyugdíjasok.

Az év elején újabb nagyjából 80-90 milliárd forinttal emelkedik a nyugdíjasok elkölthető jövedelme. Végül ott van még a nyugdíjprémium, ami eléri a törvényileg meghatározott maximum 80 ezer forintot, tekintettel arra, hogy az idei gazdasági növekedés rendkívüli mértékben meghaladja a 3,5 százalékot. Ez is 2021 novemberében érkezik, ami közel 200 milliárd forintnyi egyszeri extrajuttatást jelent.

A 25. életévüket még be nem töltött munkavállalók jövedelme az előző év júliusi átlagbérének mértékéig mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. A rendvédelmi és honvédelmi dolgozók hathavi fizetésüknek megfelelő összegű juttatásban részesülnek.

Mindebből egy jelentős fogyasztási többlet, és az abból következő, a vártat meghaladó infláció látszik kialakulni, ami boríthatja a Magyar Nemzeti Bank jövő évi terveit. Ezért az elemző szerint akár meglepetéseket is hozhat a jegybank jövő keddi kamatdöntése.