Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliustól kedvezményt kapnak a dolgozó nyugdíjasok, most a kormány kimatekozta, hogy pontosan mennyit jelent a szabályváltozás az érintetteknek.

Eddig a a munkaviszonyban álló nyugdíjasok fizetéséből lejött a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja), a munkavállalói járulékok eddig sem nem csökkentették ezt az összeget. Az új szabály lényege, hogy júliustól nem csak a dolgozó (munkaviszonyban álló) nyugdíjasokra, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól

A politikus az MTI beszámolója szerint azt is elmondta: a változtatás az érintettek számára 14 százalékos megtakarítást jelent a mostani keresetükhöz képest. A havi bruttó 100 forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat. Július 1-től csak az szja jön szóba, így akkor már 85 ezer forint jár az érintetteknek. A bruttó 100 százezer forintos összegnél egy év alatt 168 ezer forint pluszt jelent az új szbaály.

A rendelkezésre álló adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket. A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.