A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága az érintett nyugdíjasoknak minden márciusban adategyeztetési nyomtatványt küld, melyet kitöltve, aláírva kell visszaküldeni a folyósító szerv részére egy hónapon belül.

Fontos érvényességi követelmény, hogy a jogosult saját kezű aláírását hitelesíttetni kell közjegyző, a külföldi hatóság, vagy Magyarország külképviseleti szerve által.

Ha a nyugellátásban részesülő személy egészségi állapota, vagy szociális helyzete miatt egészségügyi intézményben, vagy szociális intézményben tartózkodik, vagy ilyen intézménytől ellátásban részesül, az intézmény vagy annak orvosa, valamint a külföldi közigazgatási szerv, bíróság, pénzforgalmi szolgáltató nyugdíjbiztosítási szerv hitelesítése is elfogadható - írta a portál.

Az éves adategyeztetés elektronikus úton is elvégezhető a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatás keretében.

Célszerű az adategyeztetést határidőre és pontosan teljesíteni, mivel ha a visszaküldendő adatlap egy hónapon belül nem érkezik vissza, vagy nem megfelelően került kitöltésre, amely miatt a jogosultság fennállása nem állapítható meg, az ellátás folyósítását szüneteltetik. Jó hír, hogy a ki nem fizetett összeg nem vész el, a jogosultság későbbi igazolása esetén az ellátás legfeljebb öt évre visszamenőleg kiutalják.