2018-ban a nyugdíjba vonuló nők 60 százaléka a Nők 40 korkedvezmény révén ment nyugdíjba. Tavaly már összesen 159 ezer fő élt ezzel a lehetőséggel.

A kedvezményt igénybe vevőknek természetesen 100 százalékban jár az a nyugdíj, amit a törvény 40 év szolgálati időnél megszab - mondta el Sipos Csaba nyugdíjszakértő. Azonban azt is látni kell, hogy a korkedvezményes nyugdíj összege 11 ezer forinttal marad el a férfiak átlagnyugdíjától. Ez nem véletlen: a nők átlagos nyugdíjazási életkora 61 év volt, ami 3 évvel kevesebb, mint a férfiaké.

A férfiaknak tehát átlagosan hárommal több szolgálati évük van, vagyis ennyivel több évet tudnak beszámíttatni a nyugdíjukba. Nem tűnik nagy különbségnek, de a nyugdíjtörvény szerint ez a három év 7,5 százalékkal magasabb nyugdíjat eredményez, ami nem elhanyagolható.

Nem ez az egyetlen tényező, ami miatt a Nők 40-nel élők rosszul járhattak. Az elmúlt évek bérrobbanása miatt sokat nőttek az újonnan megállapított nyugdíjak. Akik egy-két évvel korábban vonultak nyugdíjba, azok akár több tízezer forintos nyugdíjemelésről maradtak le, ugyanis ezt visszamenőleg nem érvényesítették, az emelés csak az új nyugdíjösszegek megállapításakor volt érvényes - mondta a szakértő.

A Grantis számításai szerint a szolgálati idővel együtt a Nők 40 kedvezmény akár 70 ezer forintos mínuszt is jelenthetett egy átlagos nyugdíjasnak, ha nagyon rosszul választotta meg a nyugdíjba vonulásának időpontját. A szakértő szerint éppen ezek miatt érdemes a nyugdíjazásnál is tudatos stratégiát követni, már akár a nyugdíjba vonulás előtt 10-15 évvel.