"Idén januárban ugyanis 2,7 százalékkal emelték a nyugellátásokat, miközben már 2018 nyarán is tudni lehetett, hogy 3 százalék feletti lesz az infláció. Nemrégiben derült ki a KSH jelentéséből, hogy az év első nyolc hónapjában 3,425 százalékos volt a nyugdíjas infláció. Tehát 0,725 százalék különbség van a januári emelés, és az idénre várható tényleges infláció között. A törvény szerint így 11-12 ezer forint körül lesz egy átlagnyugdíjban részesülő nyugdíjas egyszeri juttatása. De ezt csak novemberben kapják meg az érintettek. 2020-ban is bőven 3 százalék feletti inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank, pontosan 3,4 százalékkal, a kormány mégis mindössze 2,8 százalékkal fogja emelni a nyugdíjakat, a nyáron elfogadott költségvetés szerint" - kezdi írásbeli kérdését az MSZP-s Kórózs Lajos, amit Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett.

Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy a kormány hogyan kívánja kezelni a helyzetet, hogy így lényegében a nyugdíjasok hitelezik az államot, abban az időszakban, amíg meg nem jön a nyugdíjkorrekció az év végén. A jelenlegi rendszerben ugyanis azt egyben fizetik ki, ami különbség az infláció és a nyugdíjak emelésének különbözetét teszi ki.

"A nyugdíjasok bizalommal tekinthetnek a polgári kormányra, amely azt az ígéretet tette, hogy évről évre megvédi a nyugdíjakat az elértéktelenedéstől" - kezdi válaszát Varga helyett Tállai András parlamenti államtitkár a PM-ből. Aki amellett, hogy felemlegeti, hogy 2010 óta átlagosan 33 százalékkal nőttek a juttatások, vásárlóerejük pedig több mint 10 százalékkal javult, az inflációs hatás év végi kompenzációjával érvel a jelenlegi rendszer mellett.

Viszont arra, hogy kíván-e a kormány valamit kezdeni a kialakult helyzettel, nem válaszol, ehelyett Korózst csak arra emlékezteti, hogy a baloldali kormányok alatt a gazdasági válság alatt a pártok elhibázott politikai intézkedéseik okán 10 százalékkal csökkent az ellátások vásárlóereje, és rezsi- valamint élelmiszerdrágulást idéztek elő. Valamint arról ír Tállai, hogy a nyugdíjasok pedig már kétszer is kaphattak prémiumot, amire idén és jövőre ugyancsak számíthatnak. "Mindezeken túl a polgári kormány elkötelezett az idősebb nemzedékek megbecsülése iránt, így az elmúlt években többször részesülhettek Erzsébet-utalványban, míg a villany- és gázszámla költségeinek mérséklését célzó rezsiutalványokat ezekben a hetekben kapják meg az arra jogosultak" - zárja levelét.