Az állam által 2019 végén postázott rezsiutalványt nagyjából 2,6 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek, a szelvényeket idén május végéig lehetett beváltani. Az állam nagyjából 22 milliárd forinttal járult hozzá a nyugdíjasok és családjuk múlt téli rezsikiadásaihoz, az aktuális gáz- és villanyszámlák kiegyenlítéséhez.

A tavalyi volt a negyedik alkalom, amikor az időskorúak valamilyen utalványt kaptak az államtól, így négy esztendő leforgása alatt körülbelül százmilliárd forint került az idősekhez - sorolta az államtitkár a napilapnak. Emellett a 2017-2019 között folyósított nyugdíjprémium több mint 120 milliárd forint kiadást jelentett az államnak.

Idén nem lesz nyugdíjprémium, mivel nagyjából három százalékkal zsugorodik a magyar gazdaság - mondta Tállai András. Mivel azonban még csak nyár van, így korai az a kérdés, hogy az év végén más típusú juttatás (minden bizonnyal az infláció miatti nyugdíjkorrekció -  a szerk.) szóba jöhet-e, e szempontból a szeptemberi és az októberi adatok számítanak lényegesnek.

Jövőre pedig érkezik a 13. havi nyugdíj első heti része februárban, ez 77 milliárd forintba kerül. Mivel az Orbán-kormány számításai szerint 2021-ben 4,8 százalékkal nő a magyar GDP, az állam várhatóan nyugdíjprémiumot folyósít, e célra a nyugdíjbiztosítási alapban 53 mil­liárd forintot különítettek el - mondta az államtitkár.