Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felszámolási költségek körébe került a kisgyerekkel otthon lévők és a nyugdíjas munkavállalók munkabérét a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény módosítása értelmében. A jogszabály-változtatást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) sürgette a kormánynál, ennek eredménye az augusztus 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás – írja a Világgazdaság.

A módosítás lényege, hogy a kisgyermekkel otthon lévő, és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagjainak járó díjak esetében az adós munkáltatót terhelő munkabérrel és egyéb bér jellegű juttatásokkal esnek egy kategóriába a kifizetések. Vagyis ha borul egy cég, akkor a megmaradt pénzéből a nyugdíjas munkavállalókat és a kisgyermekeseket kell előbb kifizetni.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara célja a törvénymódosítással a szövetkezeti formában munkát vállaló kismamák és nyugdíjasok védelmének erősítése mellett a budapesti vállalkozások munkaerőpiaci nehézségeinek enyhítése volt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a jogalkotók meghallották javaslatunkat, és néhány hét alatt végre is hajtották a szükséges módosításokat – mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a lap szerint.

A múlt héten egy másik könnyítésről is döntött a kormány az idős magyarok érdekében. A kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva módosította a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek továbbfoglalkoztatására vonatkozó szabályokat is. A közszférában, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók nyugdíjasok.