Az úgynevezett nyugdíjolló szárai egyre nagyobb távolságra vannak egymástól – mondta Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke a rádióban.

Fokozatosan nő ugyanis az átlagbérek és az átlagnyugdíjak közötti távolság, így már a nyugdíjas és nyugdíjas között is hihetetlenül nagyok lettek a távolságok: akadnak, akik nagyon jelentős, millió forint fölötti nyugdíjjal rendelkezne, egymillió ember viszont 120 ezer forint alatti folyósításból kell, hogy megéljen, ami feszültségekhez vezet –.

Jelentős a különbség a településszerkezetek alapján is: míg Budapesten 178-180 ezer forint körül van az átlagnyugdíj, addig például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak 118 ezer forint körül.

A nyugdíjemelés mai módszerének alkalmazása konzerválja azt a gyakorlatot, amikor a nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét. Ez különösen nehéz helyzetet teremt a létminimumon és az alig felette élő nyugdíjasoknak. Az éves inflációt rendre alultervezve ez az állapot állandósult - írta korábban a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

Sok problémát látnak a nyugdíjnál

Az Országos Nyugdíjas Parlament e problémákat szeretné sorra venni a kormánnyal és a parlamenttel, és együttműködve velük megtalálni ezekre az orvosságot -  mondta az NYPOE elnöke.

A leglényegesebb a nyugdíjak rendezése. A nyugdíjemelésnél vegyék figyelembe a vegyes indexálást, valamint a legalacsonyabb nyugdíjak rendezésére szolgáló keret –  ami jelenleg a költségvetésben úgy szerepel, hogy méltányossági nyugdíj-megállapítás, méltányossági nyugdíjemelés és egyszeri segély, és 4-5 éve változatlan – a duplájára emelkedjen - tettet hozzá Karácsony Mihály.

Még nagyobb nyugdíjemelést szeretnének

A nyugdíjasok társadalma elvárja, hogy a kormány – a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az első nyolchavi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor – a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 százalékos mértékre kiegészítve határozza meg - adta hírül a napokban a Nyugdíjasok Országos Képviselete.

A NYOK felhívta a kabinet figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével. A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is – korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.