A nyugdíjprémium igazságossá tételére azért van szükség, mert ma olyanok is megkapják azt, akik eleve több százezres vagy akár milliós ellátásban részesülnek. Emellett az is problémát jelent, hogy a legalacsonyabb összegű ellátásban részesülők kevesebbet kaptak, mint akár az átlagnyugdíjat kapók - olvasható a parlament honlapján megjelent javaslat általános indokolásában.

Azt is indítványozzák, hogy a hatályos törvényben szereplőekkel szemben, nem a GDP 3,5 százalékos, hanem már a GDP 3 százalékos növekedése felett biztosítani kell a nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok számára. Tekintettel arra is, hogy a GKI jelenlegi prognózisa szerint jövőre 3,2 százalékos növekedés várható.

Mindezek miatt az MSZP egy olyan számítási módot dolgozott ki, amely az átlagnyugdíj alatt mindenkinek azonos összegű prémiumot biztosít, afelett pedig csökkenő mértékben járna, nagyjából az átlagnyugdíj háromszorosáig, annál magasabb ellátás esetén nem járna prémium.

A minisztérium legutóbbi közlése alapján 130 500 forint az átlagnyugdíj, eszerint a javaslat alapján, nagyjából a nyugdíjprémium idei maximális összegét kapnák az átlagnyugdíj alatti ellátásban részesülők.

Az elv lényeges, az összeg így is szerény marad

A javaslat a nyugdíjprémium meghatározásánál eltérő számítást ír elő az átlagnyugdíj vagy az alatti nyugdíjban részesülők és az átlagnyugdíj feletti ellátásban részülők számára. Mindkét esetben két szám szorzata marad a prémium összege. Az átlagnyugdíj alatt mindenki a várható GDP mértékének 3-mal csökkentett összege, és az átlagnyugdíj 10 százalékának szorzata adja a prémium összegét.

Az átlagnyugdíj felett mindenki a várható GDP mértékének 3-mal csökkentett összege, szorozva az átlagnyugdíj 10 százalékának az átlagnyugdíj és az érintett ellátásának különbözetének 5 százalékával csökkentett mértéke adja a prémium összegét.

Csak zsíroskenyérre jut a kisnyugdíjasoknak

Jelenleg a nyugdíjprémium számítási képlete alapján azoknak juthat kevesebb bónusz, akiknek kisebb a nyugdíja. A hatályos képlet így fest: az éves GDP növekedés ténylegesen várható százalékos mértéke mínusz 3,5 szorozva felszorozva a novemberi ellátás egynegyedével. (Az összeg azonban legfeljebb 20 ezer forint lehet). Minden nyugdíjas, akinek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot, idén maximálisan 18 ezer forintra számíthatott.  Akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több, ezt az összeget kaphatja. Akinek a novemberi ellátása nem éri el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat.

A minisztérium legutóbbi közlése alapján 130 500 forint az átlagnyugdíj, eszerint a javaslatban szereplő számítás alapján, idén nagyjából a mostani maximális nyugdíjprémium összegét kapnák az átlag alatti ellátásban részesülők, afelett pedig fokozatosan csökkenne, majd az átlag háromszorosa felett nem járna.