A KSH március 9-én közzétett friss adatai szerint 2022. februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció.

Az év első két hónapjába a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 8,1, a nyugdíjas háztartások körében 7,6 százalékkal emelkedtek.

Így a 2022. januári 5 százalékos nyugdíjemelés biztosan nem fedezi a fogyasztói árak idei emelkedését, ami ráadásul veszedelmesen fölgyorsulhat a következő hónapokban, elsősorban a háború okozta drámai energiaár-emelkedés és élelmiszerimport-akadályok miatt -  olvasható a Nyugdíjguru.hu portálon.

A gáz és az üzemanyagok drámai drágulása - amit a kormányzat árbefagyasztásai csak ideig-óráig képesek fékezni - a nyugdíjas kosár legtöbb összetevőjének árát az egekbe repítheti.

A nyugdíjtörvény szerint novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre van szükség, ha a januári nyugdíjemelés mértékét az adott év első nyolc hónapja tényadatai alapján számított éves infláció mértéke meghaladná.

A megszaladó infláció miatt azonban nem várhat a korrekció novemberig, hiszen addig a nyugdíjasok a békeévekben megszokottnál sokkal nagyobb mértékben kényszerhiteleznék a magyar államot – véli Farkas András.

Véleménye szerint akárcsak tavaly júniusban, úgy 2022. júniusban is szükség lehet egy rendkívüli emelési korrekcióra, különösen ha az infláció a borúlátó elemzői várakozásoknak megfelelően két számjegyűre gyorsul a tavaszi hónapokban.