A nyugdíjasok társadalma elvárja, hogy a kormány – a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az első nyolchavi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor – a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 százalékos mértékre kiegészítve határozza meg - adta hírül a Nyugdíjasok Országos Képviselete.

A kormány bejelentése a júliusban esedékes nyugdíjakat 3,9 százalékkal megemelve fizetik ki. A nyugdíjasok ezt a különbséget januárig visszamenőleg, egy összegben megkapják.

Elszaladtak az árak

A NYOK felhívja a kabinet figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével.

A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is – korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

Különösen az alapvető élelmiszerek drágultak

A pénzromlás üteme hónapról hónapra újabb rekordokat dönt; májusban már két számjegyű volt az infláció, és láthatóan a következő hónapokban sem várható ennek mérséklődése.

A fogyasztói árak májusban 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára az általános infláció csaknem kétszeresével (18,6 százalék) emelkedett; és ami különösen aggasztó: az alapvető élelmiszerek ára 30 százalékkal nőtt.

Aligha várható, hogy az év második felében az árak növekedése megáll. A nyugdíjak vásárlóértékét viszont – a kormány ígéretének megfelelően – meg kell őrizni - olvasható a NYOK közleményében.

Újabb korrekció jöhet novemberben

Minden valószínűség szerint újabb az ősszel nyugdíj-kiegészítésre lesz szükség, mivel az éves infláció várhatóan meghaladhatja a tíz százalékot, míg a júliusi kiegészítő emeléssel is csak 8,9 százalékkal nőnek idén a nyugdíjak.

Márpedig a nyugdíjtörvény szerint amennyiben a január-augusztus között mért tényadatokra alapozott várható nyugdíjas infláció (a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés) éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés mértéke, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve ha bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres (inflációs) nyugdíjemelés és júliusi 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét. (A KSH legutóbbi adatai szerint idén január-májusban a fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 8,7 százalékkal emelkedtek.)

Így ha a nyolchavi nyugdíjas infláció megközelíti vagy meghaladja a tíz százalékot, akkor a novemberi korrekciós emelés mértéke 1,0-1,5 százalékpontos lehet.

A NYOK a mai közleménye szerint ezt a helyzetet azzal egyszerűsítené le, hogy az éves inflációs indexet legalább 12 százalékra kiegészítve számoljon a kabinet.