Az időseket érintő kérdésekről fog megbeszéléseket folytatni időközönként az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Családpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa - hangzott el azon a megbeszélésen, amelyen Beneda Attilát, az EMMI helyettes államtitkárát tájékoztatta Juhász László, az MSZSZ Nyugdíjas Tagozatának elnöke, mint a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Az egyeztetésen szóba kerültek az idős embereket érintő egyes kérdések, problémák is - adta hírül a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) Nyugdíjas Tagozata.

A február 5-én, az EMMI épületében tartott megbeszélésen Juhász tájékoztatta a helyettes államtitkárt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) megalakulásáról, a létrehozás indokairól és körülményeiről, a résztvevők köréről és az eddig tárgyalt témákról.

A megbeszélésen a helyettes államtitkár ismertette az Idősek Jogaiért Felelős Tematikus Emberi Jogi munkacsoport működését, illetve az azon való részvétel lehetőségeit. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben az időseket érintő és nyugdíjszakmai kérdésekben időközönként konzultációt tartanak.

Beneda Attila a Nyuszet elnökének meghívására várhatóan személyesen vesz részt a szervezet következő összejövetelén - derül ki a közleményből.

A Nyuszet korábban bejelentette: a szervezet a nyugdíjemelés módszerének és mértékének megváltoztatása mellett elvárja a 2020-ra kalkulált 3 százalékos infláció mértékének megfelelő, jóval 3 százalékos nyugdíjemelést, majd 2021-re az igazságosabb vegyes indexálású - a béremelésekkel és a gazdaság növekedésével arányos - számítási rendszer bevezetését.

A szervezet azt is elvárná a kormánytól, hogy a jelenlegi GDP arányos 0,3 százalék helyett legalább az EU átlagának megfelelő 0,5 százalékot fordítsa a szociális- és idősellátásra.