Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a cikk már kétéves így tartalma elavult, új cikkeket a témában ezen a linken érhet el.

Az ötletek egy konferencián hangzottak el, amelyet a Magyar Közgazdasági Társaság demográfiai szakosztálya és a Gyermek, a Családbarát Magyarországért Alkotó Műhely (CSAM) szervezett. Az eseményről az Azénpénzem.hu tudósított.

A portál szerint bár a kormány asztalán nincsenek ilyen tervek, ha egy kormányközeli szervezet dob be valamilyen ötletet - a CSAM pedig ilyen - akkor érdemes azzal foglalkozni.

A CSAM úgy véli, hogy a mai nyugdíjrendszer ellenérdekelté teszi a nőket: aki több gyermeket nevel, kevesebb nyugdíjban részesül. Ez szerintük csökkenti a generációk közötti egykor természetes szolidaritást. Az időskori ellátást „hagyományos” módon a gyerekszülés teremti meg.

A járulékra nem befizetésként, hanem törlesztésként kellene tekinteni. Az aktív dolgozók számára ez nem alapozhatja meg a nyugdíjat, hanem születésük, nevelésük ellentételezésére szolgálhat.

Elképzelésük szerint nem a nyugdíjak összegében érvényesülne a gyermekek léte. A gyermektelenek fizetnének plusz összeget egy alapba. Ők és az egyébként ide nem fizető gyermekesek is ebből juthatnának hozzá időskori járandóságukhoz. Így megszűnne, hogy a gyermektelen többet tud fogyasztani, mint a gyermekes, vagyis semleges lesz anyagilag, hogy valakinek van gyermeke vagy sem.

A gyermektelenek nyugdíjkorhatára emellett 3 évente egy évvel tolódhatna ki. Abban egyébként a konferencián többen is egyetértettek, hogy a nyugdíjkorhatárt általában is emelni kell. A jövőbeli kevesebb járulékfizetés miatt – hangzott el – a gyerekesek nyugdíja is ugyanúgy csökken, mint a többieké.