Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy 2017-es amerikai tanulmány szerint a baby boomerként (itthon őket hívják a Ratkó-gyereknek) a háború után, az 1950-es évek első felében születettek hatalmas adósságot halmoztak fel, elsősorban jelzáloghitelek formájában. Az X generáció tagjai (1961 és 1981 között születettek) pedig az előző generáció nyomdokain haladva még több hitellel élnek együtt - kezdi a Bankmonitor a tanulmány ismertetését.

Papírforma szerint az emberek fiatalon könnyebben vállalják az eladósodást, tudva, hogy a jövedelmük - jó esetben folyamatosan nő -, míg sok idejük van a törlesztésre. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a részletfizetés behatárolja a megtakarításra fordítható összeget, pedig ez egyre fontosabb lenne a jelenlegi nyugdíjviszonyok között.

Nem segített, hogy a 2008-as világgazdasági válság után sajnos sokan felhasználták nyugdíjra félretett pénzük egy részét a hiteleik törlesztésére. A többség nem tehetett mást, hiszen az volt a tét, hogy házuk/lakásuk megmarad-e. A kényszerű lépés következményei lesújtóak, az amerikai példából kiindulva, a nyugdíjszámlánkon 50 százalékkal több pénz gyűlik össze nyugdíjba vonulásunkig, ha sosem veszünk ki pénzt belőle. Fordított összefüggésben a harmadával kevesebb - írja a portál a tanulmány alapján.

Viszont a kutatás készítői hat tanácsot fogalmaztak meg, hogy a későbbi nehézségek elkerülhetők legyenek:

 

  • Rangsorolni kell a hiteleket: leltárt kell készíteni a hitelekről, az első helyre pedig a legkorábban visszafizetni kívánt hitelnek kell kerülnie.
  • Pénzügyi tervet kell készíteni: fontos, hogy a kifizetések mellett legyen megtakarítás.
  • Fontos, hogy ne csússzon senki a hitelek visszafizetésével: a csúszás a későbbi felvételi kondíciókat rontja.
  • Nehézségek esetén más törlesztési ütemezést kell kérni a hitelezőtől. Ezt érdemes minél hamarabb meglépni.
  • A nyugdíjba vonulásig a jelzáloghitelt mindenképpen jó visszafizetni.
  • Ne féljen senki sem attól, hogy pénzügyi tanácsadó segítségét kérje!

 

Az öngondoskodás egyre fontosabb része a nyugdíjas évekre való készülésnek. A már említett boomer generáció ugyanis jóval nagyobb létszámú, így az ő nyugdíjba vonulásuk nagy terhet ró majd az ellátórendszerre, amelyet a kisebb lélekszámú aktív generációnak kell fizetnie. A jelenlegi rendszer újragondolását egyre többen javasolják. A legfrissebb elképzelésekről ebben a cikkben írt a Napi.hu részletesen.

A kép forrása: Pixabay.