Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíj újraszámítását csak akkor kérheti - a korhatára betöltését követő hat hónapon belül - az érintett személy, ha a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap plusz szolgálati időt szerzett az ellátás mellett folytatott keresőtevékenysége révén.

Az öregségi nyugdíj összegét - az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően - abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb lenne a korhatár előtti ellátás öregségi nyugdíjként továbbfolyósított összegénél - írja a Nyugdíjguru.hu oldalon Farkas András.

A szolgálati járandóság a mindenkori szja mértékével megegyező levonás nélkül, teljes összegben alakul át öregségi nyugdíjjá. Az újraszámítási lehetőségre ugyanaz a szabály vonatkozik, mint a korhatár előtti ellátás esetében.

A korhatár előtti ellátás mellett végzett keresőtevékenységgel szerzett keresetre változatlanul érvényesül az éves keretösszeg korlátozása.   Eszerint annak a korhatár előtti ellátásban részesülőnek a számára, akinek az ellátása mellett végzett munkájából származó, társadalombiztosítási járulék alapját képező keresete az év első napjától számolva meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az éves keretösszeg), az annak elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell. (Idén az éves keretösszeg 18 x 167.400 Ft = 3.013.200 Ft.)

Ha a fizetendő társadalombiztosítási járulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, akkor az ellátás folyósítását nem kell szüneteltetni, viszont a tárgyév december havi korhatár előtti ellátást vissza kell fizetni.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a folyósítás szüneteltetéséről és újbóli folyósításáról a NAV adatközlése alapján hivatalból dönt, de az éves keretösszeg átlépését a korhatár előtti ellátottnak is be kell jelentenie 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság részére.

Az éves keretösszegbe nem számít bele a közszférához kapcsolódó jogviszonyból származó, a szünetelés időtartama alatt szerzett kereset.

Ha a korhatár előtti ellátása mellett dolgozik valaki, akkor ügyeljen arra, hogy:

- az ellátását az adott év végéig szüneteltethetik, ha az adott évben valamely hónapban az addig elért bruttó keresete meghaladná a minimálbér 18-szorosát,

- a nyugdíjkorhatára betöltésével csak akkor kérheti a nyugdíja újraszámítását, ha a korhatár előtti ellátása mellett végzett munkája révén legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, vagyis az ellátás melletti ennél rövidebb tartamú munkavégzés nem alapozza meg az újraszámítás iránti igény benyújtását. Az újraszámítás iránti igényt a korhatár betöltését követő hat hónapon belül lehet benyújtani.

A korhatár előtti ellátás mellett végzett keresőtevékenységre vonatkozó szabályok

- a szolgálati járandóság,

- a táncművészeti életjáradék,

- az átmeneti bányászjáradék és

- a bányászok egészségkárosodási járadéka

mellett végzett munka tekintetében is érvényesülnek - írja Farkas András.

További részletek itt olvashatók.