Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tállai András szerint a létszámnövekedésben érdemi szerepet játszhatott, hogy a munkaviszonyt létesítő nyugdíjasoknak már csupán személyi jövedelemadót kell fizetniük, járulékot nem. Az államtitkár az interjúban azt mondta, hogy a kedvezménnyel a cégek és az alkalmazottak egyaránt nyernek.

Tavaly bruttó 100 ezer forintból 71 ezret kapott meg a dolgozó nyugdíjas, míg idén már 85 ezer forinthoz juthat hozzá. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezerrel több marad nála - szemléltette az államtitkár.

Bár erről Tállai nem szólt, de ha nyugdíjas szövetkezeteken keresztül foglalkoztatták az időseket, akkor a munkáltatót csak egy esetleges közvetítési díj és az szja terhelte. A rendszer - ahogy azt a Napi.hu bemutatta - épp tavaly kezdett felfutni, amikor a kormány úgy döntött, hogy kivonja az egyenletből a munkaerő-kölcsönzőként működő szövetkezeteket. Ahogy akkor írtuk, sokan az alacsony nyugdíjak miatt kényszerültek vissza a munkaerőpiacra.

A vállalkozásoknak óriási lehetőséget jelent, hogy sok nyugdíjas kezd újra dolgozni. A korábban visszavonult szakemberekkel olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti, különösen azokban a gazdasági ágazatokban, amelyekben munkaerőhiány tapasztalható - vélekedett az egykori NAV-elnök az interjúban.

A vállalkozások azért is jól járnak, mert jelentős megtakarítással számolhatnak, ha nyugdíjasokat alkalmaznak. Ilyenkor ugyanis a gazdasági szereplők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól - mondta Tállai András.