Korábban lapunk is megírta, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament öt népszavazási kérdést nyújtott be az Országos Választási Bizottsághoz.

A Magyar Hang azt írja, hogy a formai vizsgálaton már túl van a kezdeményezés, hiszen a Nemzeti Választási Irodának (NVI) öt napon belül kellett volna közölnie, ha a beadványban formai hibát talál. Most az NVB válaszára várunk. Amennyiben a testület rábólint a kérdésekre, úgy kezdődhet az aláírásgyűjtés, hiszen 200 ezer aláírásra van szükség a népszavazás kiírásához - mondta Karácsony Mihály, a szervezet elnöke.

Ha viszont visszadobja kérdéseiket az NVB, úgy a Kúriához fordulnak felülvizsgálati kérelemmel. Ez esetben - figyelembe véve a legfelső bírói fórum nyári ítélkezési szünetét - legkorábban ősszel kezdődhet az aláírások gyűjtése. Persze az is elképzelhető - amint az már több esetben előfordult -, hogy hiába bólint rá az NVB, másvalaki támadja meg a kérdéseket - mondta.

Erről az 5 kérdésről van szó:

  • Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósított nyugdíjak év eleji megemelése úgy történjen, hogy az átlag alatti nyugellátásban részesülők százalékosan magasabb, ugyanakkor az átlag feletti nyugellátásban részesülők százalékosan alacsonyabb nyugdíjemelésben részesüljenek?
  • Akarja-e, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapból főellátásként folyósított havi legkisebb öregségi nyugdíj és a havi legmagasabb öregségi nyugdíj között a különbség harminckilencszeresnél nagyobb ne lehessen?
  • Akarja-e, hogy az állami, illetve az önkormányzati fenntartású idősotthonokban lakók havi terítési díjának évenkénti emelkedése ne haladhassa meg az év eleji százalékos nyugdíjemelés mértékét?
  • Akarja-e, hogy az idősek sérelmére megvalósított bűncselekmények elkövetőinél súlyosbító körülményként vegyék figyelembe a sértettek korát?
  • Akarja-e, hogy a munkavállaló heti negyven óra munkaidőn túli foglalkoztatása esetén a túlmunkában eltöltött időt a nyugdíjszámítás szempontjából kiegészítő szolgálati időként kelljen figyelembe venni?

Az elnök elmondta, nem volt egyszerű dolguk, mert tavaly 64, tavalyelőtt pedig 132 kezdeményezés landolt az NVB asztalán, s azok mindegyikét visszautasították.

Legfontosabb követelésüket, a svájci indexálás visszaállítására vonatkozó javaslatot nem volt értelme benyújtani, mert azt törvény tiltja. Erről inkább a kormánnyal egyeztetne a Nyugdíjas Parlament.

Az első - és legfontosabb - kérdést korábban Simonovits András, közgazdász, nyugdíjszakértő kritikával illette. Szerinte átfogó nyugdíjreformra lenne szükség.