Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói árak elszabadultak, hónapról hónapra rekordot döntenek; a márciusi árak 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az infláció mértéke mellett, annak szerkezete is aggasztó: az élelmiszerek ára 13 százalékkal nőtt - figyelmeztet az érdekvédelmi szervezet.

Még ennél is súlyosabb probléma, hogy ezen belül az alapvető élelmiszerek ára drasztikusan emelkedik: például a margariné 33,6 százalékkal, a burgonyáé 28,3 százalékkal, a kenyéré 27,9 százalékkal, a száraztésztáé 23,6 százalékkal, a száraz hüvelyeseké 23,3 százalékkal, a sajté 21,8 százalékkal, a baromfihúsé 21,4 százalékkal, a friss zöldségé 19,6 százalékkal, a péksüteményeké 18,7 százalékkal, a zsiradékoké 18,4 százalékkal, a liszté 18 százalékkal, a marhahúsé 17,6 százalékkal.

A jelenlegi súlyos helyzet a mértékadó prognózisok szerint egész évben fennmarad. Az MNB szerint az éves infláció alulról, a Nemzetközi Valutaalap szakértői szerint felülről súrolja a 10 százalékot. A romló helyzetet talán az mutatja a legjobban, hogy az inflációs prognózis nem azon múlik, hogy melyik elemző intézet készítette a számítást, hanem azon, hogy mikor. Az IMF 10,3 százalékos becslése azért haladja meg az MNB prognózisát, mert egy hónappal később, április első felében készült - írja közleményében a NYUSZET.

A 3,9 százalék édeskevés, sőt mentőöv kell a kisnyugdíjasoknak

A rohamosan gyorsuló infláció egyre súlyosabb helyzetet idéz elő a nyugdíjasok megélhetésében. A kétszámjegyű infláció által előidézett nehézségeket súlyosbítja, hogy arra kell számítani: az élelmiszerárak az idén 15 százalékkal emelkednek. Ilyen magas élelmiszerár-emelkedés legutóbb negyedszázaddal ezelőtt, 1997-ben fordult elő. A gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. Ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 5 százalékkal emelkedjenek.

Az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20 százalékot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára.

Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5 százalékon felül 3 százalékos kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba.

- javasolja a szervezet.

 

Súlyos aránytalanság a rendszerben

A kormány döntése szerint mintegy 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz júliustól, az azt megelőző hat hónapra járó emelést pedig egyben kifizetik A nyugdíjrendszer jellegéből fakadóan viszont ez a korrekció csekély segítséget jelent azoknak, akiket az áremelkedés a legjobban sújt: hiszen a nyugdíjával arányosan 3,9 százalékos emelésben részesül az is, aki például 60 ezer és az is, aki 600 ezer forintos ellátást kap. Vagyis ismét a "nagynyugdíjasok" járnak jobban, míg a többségnek kicsiny többlettel kell beérnie.