A nyugdíj, mint rendszeres pénzbeli ellátás kifizetése, folyósítása a jogosult kérésének megfelelően többféleképpen lehetséges. Mód van készpénzben, postai kézbesítés útján az ellátás felvételére, és lehetőség van belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlára történő utalásra is. A számlára utalás csak olyan fizetési számlára történhet, amely felett a jogosultnak, vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga van.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a nyugellátásokat havonta, az adott tárgyhónapra fizeti ki, azaz a kifizetés nem előre, vagy utólag történik, mint néhány más ellátás esetében - hívja fel a figyelmet a portálon Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.

A folyósítás kezdő időpontja a nyugdíjmegállapító határozatban megjelölt nap, befejezésének ideje a jogosultság megszűnésének, megszüntetésének napja, legkésőbb a nyugdíjas halála hónapjának utolsó napja. A saját jogú és hozzátartozói nyugellátások folyósítása nyugdíjfolyósítási törzsszám, mint azonosító szám alatt történik.

A törzsszámról szóló igazolást az ellátás folyósításának a kezdetekor küldi meg a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága a jogosult részére.

Igazolások a nyugdíjjal kapcsolatban

A folyósított nyugellátás törzsszámáról szóló igazolás a nyugdíjfolyósítás megkezdésekor kerül kiadásra. Évente január hónapban történik tájékoztató levél kiküldése az előző évben folyósított nyugellátások összegéről.

A tájékoztató levélben szerepel a folyósított ellátások típusa, előző évi összege, a tárgyévi januári nyugdíjemeléssel növelt összeg. A nyugellátás összegéről igazolás is kérhető a nyugdíjfolyósító szervtől.

Változás-bejelentés

Ha a nyugellátás folyósításával kapcsolatban megadott adatokban változás következik be, ezt a nyugellátásban részesülő személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervhez.

A bejelentés a folyósítási törzsszám feltüntetésével teendő meg. A nyugellátás folyósításának megkezdésekor megadott folyósítási adatok a folyósítás alatt módosíthatóak.

Így lehetőség van a készpénzben történő fizetési módról számlára utalásra áttérni, vagy fordítva. Mód van a folyósítási cím ideiglenes, meghatározott időtartamra történő megváltoztatására is, például egy hosszabb ideig tartó más címen történő tartózkodás esetén.

Ezeknél az eseteknél azonban (pl. nyáron a nyaraló címére történő kifizetésnél) célszerű időben megküldeni a kérést a módosításra nézve, hogy a változtatás a kért időpontra megtehető legyen.

Teendők elhalálozás esetén

A nyugellátásban részesülő személy elhalálozását, és annak időpontját a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, e hozzátartozók hiányában az örökös, vagy a nyugellátás felvételére jogosult más személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

Aki a jogosult halála esetén a kiutalt nyugellátást jogalap nélkül vette fel, köteles azt visszafizetni.

A halál napját magában foglaló hónap végéig járó fel nem vett nyugellátás felvételére is a fent megnevezett személyek, a fent ismertetett sorrendben jogosultak.

A fel nem vett ellátást a hozzátartozók a fenti sorrendben a halálesetet követő egy éven belül, ha a felvételre az örökös jogosult, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése napjától számított egy éven belül veheti fel.

További részletek az Adó.hu-n.