Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatási elemek közötti választás. Úgy tűnik, a cégek is még tanulgatják a fenekestül felfordított új szisztémát. A dolgozóknak pedig különösen résen kell lenniük, ha a mostani nehezített feltételek mellett szeretnének minél jobban járni. Az azonban biztos, hogy hiába gondolna ki jó stratégiát a munkavállaló, ha az őt alkalmazó cég a kinézett elemeket nem is tűzte a palettára - olvasható a portálon.

A válaszadó cégek 12 százaléka szüntette meg a cafeteriát. A felmérés szerint a cafeteriát (még) működtető szervezetek 65 százalékánál a keretösszeg változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a nettó pénz az adóváltozások miatt jó eséllyel sok dolgozónál csökkenhetett.

A Cafeteriatrend magazinnak a Szent István Egyetemmel készített - eddig még nem publikált - kutatásából pedig az derül ki, hogy a bérkiegészítésre választható elemek között jókora átrendeződést hoztak az adótörvények. Majdnem harmadával esett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek az önkéntes egészség-, illetve nyugdíjpénztári juttatásokat egyáltalán szerepeltetik a cafeteria rugalmas - vagyis választható - elemei között. A fix elemek körében viszont az önkéntes nyugdíjpénztár 22 százalékról csak 21 százalékra esett, vagyis ezen a téren nem következett be jelentős változás. (A pénztáraknak jó hír volt, hogy tavaly 11 százalékkal nőttek az egyéni tagdíjbefizetések, ám hogy a jövő mit hoz majd, az még bizonytalan.)

Az önkéntes pénztári céges juttatások 2019-ben már a munkabér szerint adóznak, aki tehát szeretne például nyugdíjra félretenni, az a keresetéből ezt a 20 százalékos adójóváírást kihasználva maga is megteheti.

Az adóterhek növelése bizonyos területeken növelte a munkáltatói tudatosságot - állapították meg a cégek számára készült kutatási zárójelentésben. Annyi előnye legalább lehet a gyors irányváltásoknak, hogy a dolgozók is tájékozottabbá válnak az adózási kérdésekben - bizakodik az Azénpénzem.hu.